Kosárlabda Live

Az Uniqa-Euroleasing Sopron bejutott a MEL-döntőjébe Kassán!

Megkezdődött a Közép Európai Liga négyes döntője. A magyar csapatok által vívott elődöntőben a Sopron 59-52-re verte a PEAC-Pécs együttesét. A harmadik etapban már 38-30-ra vezetett a PEAC. Ezt követően 14-0-s szériával fordított a Sopron. A végjátékban Igor Polenek együttese járt előrébb, az utolsó 2 percbe fordulva pedig Fegyverneky triplája mindent eldöntött.

Az egy órával eltolt kezdés ellenére is szokatlanul korai csütörtök délutáni időpontban nem sokan látogattak ki a kassai Steel Arénába az első elődöntőre. Ebben az arénában a Sopron február elsején már játszott, amikor legyőzte a szlovák bajnokot.

Igor Polenek együttese ahhoz a találkozóhoz hasonlón jól kezdett, így Ciglar triplája után már 7-2 állt az eredményjelzőn. A PEAC zónával igyekezett megzavarni a soproni csapatot és ez a húzás bejött. Jovanovic és Nagy-Bujdosó távolról is eredményes volt, majd egy újabb Jovanovic ziccert követően 13-7-nél soproni időkérés következett. A PEAC összességében egy 12-0-s sorozatot csinált. Igor Polenek időkérése után Fegyverneky Zsófi törte meg a soproni kosárcsendet. A PEAC legnagyobb előnye ebben a periódusban 7 pont volt, de az első negyed hajrájában Ciglar és Zsovár találataival 18-14-re zárkózott fel a Sopron.

A második etap Reid duplájával indult, ezt követően azonban Hawkins és Krnjic villanásainak köszönhetően 20-19-re felkapaszkodott a Sopron. Bishop és Faris kosárváltása után még mindig egy pont mutatkozott a felek között. Mindkét csapat sokat hibázott ezekben a percekben. A Sopron közel 5 percig nem talált be, így Nagy-Bujdosó két triplájával ismét ellépett a PEAC. Eközben Hawkins beütötte a harmadik hibáját is. A rossz soproni szériát Tetemondova törte meg. Az utolsó percbe pécsi időkéréssel fordultak a csapatok. Zeljko Djokic eligazítása után felsorakozott a két gárda, majd ismét a pécsi szakvezető következett. Jól mutatva mekkora taktikai csata alakult ki. A félidő hajrájában Fegyverneky kiszorított triplájából 3 egységre zárkózott fel a Sopron. Erre Reid válaszolt, akinek a dobása a dudaszó pillanatában esett be. Az utolsó támadásból Tetemondova volt eredményes. A triplakísérlete ugyan lejött a gyűrűről, de a pécsi magas emberek nem figyeltek, így saját lepattanóját visszatéve talált be a szlovák légiós.

 A harmadik negyed elején ismét eladta a labdát a Sopron és az induló Jovanovicot Faris állította meg. Mindkét büntető sikeres volt, majd amikor az igen jó benyomást keltő Abby Bishop triplája is behullott, már 38-30-ra ment a PEAC. Ciglar hármasával kezdte meg a felzárkózást Sopron. A következő pécsi akciónál Hawkins megkapta a negyedik személyi hibáját, ami miatt Igor Poleneknek ismét meg kellett bontania legerősebb ötösét. Védekezésben a soproni csapat is zónára váltott, amivel elbizonytalanodott a PEAC. Egyik csapat sem célzott igazán pontosan, de a 7 perces pécsi kosárcsend elég volt ahhoz, hogy jelentősen forduljon a játék képe. Sokáig 38-37-nél fagyott be az eredményjelző, majd Fegyverneky a pécsi kispad elől szerzett triplájával vette át 7-5 után ismét a vezetést a Sopron. A pécsieknél eközben Nagy Dóra kipontozódott. A harmadik szakasz utolsó percében a helyére visszatérő Reid két büntetőjével faragott a hátrányán a PEAC, majd Stankovic sportszerűtlenje után Jovanovic is két büntetőt értékesített. A PEAC-nak még lett volna 7 másodpercre, hogy egyenlítesen vagy a vezetést átvegye, de már nem került dobóhelyzetbe.

A záró szakasz elején Bishop 2+1-es helyzetével azonban az előny ismét a PEAC oldalán volt. Fej-fej mellett haladt a két csapat. Nyugodtan mondhatjuk, hogy az izgalmak kárpótoltak minket a sok hiba miatt. A Sopron Simon két triplájával járt előrébb. 52-50-nél ismét megmerevedtek a frontvonalak, de Raksányi egyenlíteni tudott. Bishop és Hawkins látványos csatát vívott, amiben mindkét oldalon benne volt a fault. 5 perccel a találkozó vége előtt a soproniak klasszisa kipontozódott. Nagy kérdés volt, hogy ki kerül ismét előnybe. Ezen a napon is extraklasszis teljesítményt nyújtó Fegyverneky Zsófi a soproniakat juttatta vezetéshez. Két perc volt hátra, amikor Zeljko Djokic időt kért, de ismét Fegyverneky villant. Rendkívül távolról hullott be a triplája, amivel 57-52-re módosult az állás. Az utolsó fél percben a PEAC már nem szabálytalankodott, hiszen egy tiszta labdaszerzés jelentett volna egyedül érdemi esélyt a felzárkózásra. A mérkőzést Fegyverneky Zsófi duplája zárta le, akinek ez a 19. pontja volt.

Igor Polenek: “Gratulálok a csapatomnak, és gratulálok a PEAC-Pécsnek is. Nagyon sűrű a programunk, sorozatban játsszuk a mérkőzéseket. Örülök neki, hogy a játékosaim a második félidőben elkapták a ritmust, és megnyerték ezt a nehéz meccset.”

Djokics Zseljko: “Fantasztikusan játszottunk, taktikailag jól működött a csapat, látszott, hogy ismét előreléptünk. Védekezésben sokat zónáztunk, támadásban pedig igyekeztünk új játékkapcsolatokat kialakítani. Sajnos az utolsó negyedben már érezhető volt, hogy három napon belül ez a második nagy meccsünk, a soproniak ekkor frissebbek voltak.”

Forrás: www.bb1.hu