Kosárlabda Live

Női kosárlabda Eb: Sopronból Győrbe!

A csoportmérkőzéseit Sopronban vívó magyar válogatott elsődleges célja a győri középdöntőbe jutás a csütörtökön elrajtoló, Romániával közös rendezésű 35. női kosárlabda Európa-bajnokságon.

“Kedden délben találkoztunk Sopronban, mindenki egészséges a keretből” – adott helyzetjelentést az MTI-nek Gáll Tamás szövetségi edző, hozzátéve, a honosított Quigley Allie-t sajnos csak pár napja engedte el a Chicago Sky, de ő az elmúlt évekből már jól ismeri Stefak Svitek szövetségi kapitányt, aki Krakkóban is az edzője volt. Ami pedig a nemrég szült Fegyverneky Zsófia bekapcsolódását illeti, a több mint 100-szoros válogatott játékos napról napra jobb formába lendül, és biztosan a hasznára lesz a csütörtökön szünnapos együttesnek, amely hathetes felkészülésen van túl – tette hozzá.

Gáll Tamás részletesen beszélt a soproni csoportellenfelekről is:  “A svédek elleni pénteki nyitómeccsünk kemény lesz, mert ők a második hely favoritjai, atletikusak, jó bajnokságokban csiszolódnak, előttünk járnak valamelyest, de hazai pályán nem lehetetlen küldetés ellenük játszani. A szombaton következő litvánok nagyjából a mi szintünkön vannak, igazi ki-ki meccset várok, vélhetően a napi forma fog dönteni. A spanyolok bevallottan az Európa-bajnoki címért jöttek, ők más kategória, nem ellenük kell bizonyítanunk. Ami pedig a hétfői, szlovákok elleni összecsapást illeti, rájuk talán legyint a közvélemény, pedig nem rosszabbak nálunk.”

Összességében a szövetségi edző titkon a csoport második helyére vágyik, de előzetesen a még továbbjutást jelentő harmadikat is aláírná. “Nehéz lesz. Minden ellenfelet feltérképeztünk, mindenkiről vannak videoanyagaink, de a gyenge pontok kielemzésén túl a saját játékunkat próbáljuk majd ráerőltetni a riválisokra” – tette hozzá.

A lehetséges folytatásról szólva a kapitány segítője közölte, a győri középdöntőben már nem lennének elvárások a csapattal szemben, amely onnantól már teher nélkül játszhatna. A sportág történetében ez az első alkalom, hogy két ország közösen bonyolít le Eb-t. Érdekes, hogy a szeptemberi férfi kontinenstornának négy ország ad majd otthont, mivel a rendezési jogot eredetileg elnyerő Ukrajna a politikai válsághelyzet miatt visszalépett.

Ugyancsak újdonság lesz, hogy először kerül sor női Eb-re 20 csapat részvételével.  A 28-án sorra kerülő budapesti döntő nyertese kvótát szerez a jövő évi riói olimpiára, míg a 2-5. helyezett indulhat egy év múlva az ötkarikás játékokat megelőző selejtezőtornán.