Kosárlabda Live

Minden amit a Sopron KC-ról tudni kell!

A Soproni KC Sopron városának első osztályú férfi kosárlabda-csapata.

A soproni férfi kosárlabdázás gyökerei a SMAFC révén az 1940-es évektől eredeztethetők. A 40-es évek végén három évig szerepeltek az A-csoportban, majd 1964-ben jutottak oda vissza, ahol azonnal meghatározó csapattá váltak, több bajnoki és kupaérmet is szereztek, közte 1969-ben a Magyar Népköztársaság Kupát is megnyerték. Ezután a sikerek elmaradtak, 1975-ben egy évre kiestek. 1979-től a SMAFC helyett Soproni SE néven szerepeltek, akik 1986-ban egy évre kiestek az NB I/B csoportból. 1989-ben feljutottak az A-csoportba, ahonnan egyből kiestek, de 1991-ben újra feljutottak.

Az 1991/92-es férfi szezonban újoncként 16 csapat közül bejutott a bajnokság rájátszásába és itt a 8. helyet szerezte meg. Az 1993/94. év a legnagyobb bajnoki sikert hozta, a magyar bajnokság 4. helyét sikerült megszerezni. A csapat így nevezhetett az európai Koracs Kupába, ahol a második fordulóba jutott. A Szuper Liga megalakulásával (1994 / 95) nemzetközi mérkőzések sorozata zajlott a Soproni Sportcentrumban (Csehország, Szlovákia, Ausztria és Magyarország 4-4 legjobb csapata vett részt). A következő években váltakozó sikereket ért el, mely szoros összefüggésben volt a klub pénzügyi helyzetével. Mindeközben az egyesület közvetlen utánpótlása nagy sikereket ért el, hiszen fiataljaik 2001-ben Országos Ifjúsági Kupát nyertek, majd 2003-ban a junior bajnoki ezüstérmes lett. A 2003-2004-es évad előtt egyesült, a két nagy hagyományokkal rendelkező soproni férfi kosárlabda csapat a Soproni Ászok KC és a SMAFC csapata. Sopron Városának új, az egyesülés után létrejött kosárlabda klubja komoly történelemmel és hagyományokkal rendelkezik: A SMAFC – a Soproni Műszaki Egyetem Atlétikai és Futball Club – elődjét 1860-ban Selmecbányán alapították. A Soproni Egyetem és sportköre 1995-ben nagy örömmel támogatta a kiváló elődök nyomdokába lépő kosárlabda csapatot.A Soproni Ászok a 2004-05-ös évadban magabiztosan nyerte az NB/1 B csoportját. Ezzel a csapat teljesítette célját, hiszen ismét a legmagasabb osztályban szerepelhetett.A 2005-06-ban immáron SOPRONI sÖRDÖGÖK néven szerepelt az együttes, és talán az elmúlt időszak legjobb évadját hagyta a háta mögött, hiszen hajszál híján bekerült a az 1-8.helyért a rájátszásba. A vezetőedző a szezonban ismét Sterbenz László volt, akivel a soproni férfi kosárlabda 1994 -ben eddigi legnagyobb sikerét (az A csoport 4. helye) érte el. A Sterbenz korszak után újra egy régi soproni játékos került vezetőedzői székbe, Meszlényi Róbert vezette a csapatot a 2007/2008. évtől.

A korábban a szövetségi kapitányi posztot is betöltő szakember 4 esztendőn át irányította az együttest, sok szép sikerrel. Első évadjában ugyan nem sikerült bekerülni a csapattal a playoff-ba, de a következő szezonban felsőházas volt az együttes. Közben az együttest hosszú éveken át támogató sörgyár kiszállt a támogatók köréből és a csapat a 2009-2010-as évadban névadó nélkül, Soproni KC néven indult, és szerepelt igen sikeresen. A bajnokságban ismét playoff-ot játszott a gárda, a Magyar Kupában pedig bejutott a legjobb négy közé. A következő évadban a Kis Rába-menti Takarékszövetkezet jóvoltából Kis Rába-menti Takarék SKC néven szerepelt csapatunk elég felemásan. Igen hosszú idő után újra érmet szerzett a soproni férfi együttes, a Magyar Kupában bronzérmes lett a társaság, a bajnokságban viszont lemaradt a rájátszásról. A Meszlényi Róbert vezette négy éves periódus kapcsán ki kell emelni: Körtélyesi Gergely, majd Molnár András és Szabó Zsolt személyében a hűség városának klubja játékosokat adott nemzeti együttesnek, a válogatottnak.