Kosárlabda Live

Minden amit az Alba Fehérvárról tudni kell!

Az Alba Fehérvár székesfehérvári férfi kosárlabdaklub, az 1951-ben alakult Székesfehérvári Építők, majd az Alba Regia Építők jogutódja. Négyszeres magyar bajnok, háromszoros kupagyőztes, egyszeres Közép-európai Kosárlabda Liga győztes.

A klub 1951-ben alakult meg Székesfehérvári Építők néven, az NBII-es bajnokságot megnyerő MDSE jogutódjaként. A gárda kezdetben középcsapatnak számított az NBI-ben, ám 1966-ban kiesett a másodosztályba. Két évvel később sikerült ugyan a visszajutás, de megkapaszkodni nem tudott az Építők, csak az 1974/75-ös újbóli élvonalbeli szereplés során. Ekkor a társaság három idényt töltött a felsőházban. Az 1980/81-es szezont már Alba Regia Építők néven kezdte a klub, de olyannyira nem tudott meghatározó szerepet vállalni az élvonalban, hogy kétszer is kicsúszott onnan. 1992-ben ismét névváltáson esett át a csapat, miután a vezetők új főszponzorra találtak az Albacompban. A cég színre lépésével új időszámítás kezdődött Fehérvárott: a csapat évről évre erősebb lett, az elvárások pedig fokozatosan komolyodtak. Ennek első kézzel fogható jele az 1995/96-os bajnoki bronzérem volt, ami további hajtóerőt jelentett. Ezt követően a magyar mezőny első számú alakulatává nőtte ki magát a csapat, amit a három bajnoki cím és a három Magyar Kupa elsőség igazol.

Szakosztály története
Az 1904-ben alakult Székesfehérvári Torna Club (SZTC) és az 1924-ben létrejött Alba Regia Atlétikai Klub (ARAK) egyesüléséből alakult 1948-ban a Fehérvári Dolgozók Sportegyesülete, amely 1949 őszétől Székefehérvári Magasépítőipari Dolgozók Sportegyesülete néven működött tovább. A férfi kosárlabda szakosztály az ARAK-ból nőtt ki és 1950-ben jutott fel az NB1–be. Az ötvenes években a fehérvári kosárlabdázás két játékost is adott, abban az évtizedben Európa egyik legerősebb válogatottjának számító nemzeti csapatba.

 Az 1960-as 70-es években a zömmel fiatalokból álló csapat tagjai továbbtanult és az egyetemi évek alatt más csapatot erősítettek. A Soproni MAFC, a korszak legjobb vidéki csapata, Építőkben nevelkedett játékosokkal lett harmadik a Honvéd és a MAFC mögött, eközben 1966-ban a Székesfehérvári Építők kiesett az első osztályból. Az 1990-es években gazdaságilag átalakuló ARÉV Rt. nem tudta tovább finanszírozni a klub működését. Egy év haladékot kapott arra, hogy a finanszírozási problémákra megoldást találjon.

1996-1999 Albacomp-SZÜV
A székesfehérvári Alba Regia Sport Klub férfi kosárlabda-szakosztályt, 1992 óta (aranyfokozatú) támogató Albacomp, ’95 júniusában többségi tulajdont szerzett a ’94-ben privatizálásra került SZÜV Rt.-ben. A fehérvári kosárlabdacsapat ezekben az időkben az Albacomp-SZÜV nevet viselte három éven keresztül. Később az Albacomp Zrt. és a közel száz százalékban a tulajdonában lévő SZÜV Zrt. tulajdonosai határoztak az Albacomp Zrt. és a SZÜV Zrt. 2011. január elsejei összeolvadásáról.

1999-2002 Albacomp-UPC
A UPC Magyarország Kft. 1998. július 1-jén jött létre a Kábelkom és a Kábeltel egyesülésével. A Liberty Global vezető nemzetközi kábelszolgáltató száz százalékos tulajdonú leányvállalata. 1999-ben kezdte el támogatni a székesfehérvári kosárlabdát és az Albacomp mellett a második névadó szponzora lett a csapatnak, három évig.

2011-2012 Albacomp Fehérvár
A 2011/2012-es szezon kezdetével az anyagi gondokkal küzdő klub mögé állt a város, melynek köszönhetően új nevet kapott a csapat: Albacomp Fehérvár. Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere a város támogatását feltételekhez kötötte, így ahol az önkormányzat a legnagyobb szponzor, ott a városmarketing szempontokat is figyelembe véve elvárják a város nevének megjelenését a csapatok nevében.

2012-2013 Alba Fehérvár
A távozó névadó szponzor miatt, a klubnak át kellett alakítani a teljes gazdasági finanszírozást. Olyan helyzetbe került, amilyenben más csapatoknál a B-csoport, vagy, mint korábban Fehérváron is volt rá példa, a megszűnés lett a következmény. Kétéves szerződést kötött egy új támogatóval, amely nagyobb összeget biztosít, mint egy átlagos névadó szponzor (de nem lesz névadó). A névadó szponzor szerepét a város vette át. A 2012/2013-as szezonban minden akadály elhárult a Vodafone Sportcentrum átépítése, kibővítése elől.

2012 decemberében a klub rendkívüli küldött-közgyűlésén ellenszavazat nélkül választották meg a nyugdíjba vonuló Nagy Gábort tiszteletbeli örökös elnöknek, majd szintén egyhangúlag Dávid Kornélt elnöknek. A 22 év után visszavonuló elnök olyan klubot adott át, amelyben több régi szakosztály is átvészelte a legnehezebb időket, a kosarasok pedig az ország meghatározó, akkor még háromszoros bajnok csapataként szerepelnek.

2013 Bericap Alba Fehérvár
Május 21-én a bajnoki döntő előtt újabb támogatókkal bővült a szponzori kör az Alba Fehérvár csapatánál. Ennek köszönhetően a Szolnok elleni finálét új néven kezdi Braniszlav Dzunics együttese. Dr. Papp Dénes, a Bericap Bt. ügyvezető igazgatója, Dávid Kornéllal folytatott beszélgetése meggyőzte, olyan szellemű profi munka és gondolkodásmód jellemzi a klubot, amilyent a cég is követ, és amely alkalmas biztató jövőkép kialakítására. Seawing Kft. is új támogatóként lépett elő.

A Székesfehérvári csapatból került ki Dávid Kornél személyében az első magyar NBA játékos és ugyancsak nálunk nevelkedett a jelenleg Spanyolországban játszó, a többszörös NBA bajnok San Antonio Spurs által draftolt Hanga Ádám is. Az Alba Fehérvár, illetve elődei, a Székesfehérvári Építők, az Alba Regia SC, illetve az Albacomp egész sor válogatott játékost adott a magyar férfi kosárlabdázásnak, élükön a sportág halhatatlanjaival, a minden idők legjobb játékosai közé beválasztott Bogár Pállal, Dávid Kornéllal és Halm Rolanddal.

A Székesfehérvári csapatot évről évre kiváló külföldi játékosok erősítik. Lance Blanks, Robert Shannon, Jermaine Spivey, Tony Crocker, Damian Hollis, Ronnie Moore és Brandon Wood nevét még sok évig emlegetik majd a hálás fehérvári kosárlabda rajongók.