Kosárlabda Live

Hosszabbítás után nyert Pakson az Alba Fehérvár!

Tizenöt ponttal is vezetett az ASE, de végül az Alba örülhetett. A negyedik negyedtől nem találták Kovács Ákosék az utat az Alba gyűrűjéig, amely megérdemelten vette el a Paks hazai veretlenségét.

Mindkét oldalon négy légióst alkalmaznak a csapatok, így már a kezdés előtt adódtak izgalmak: vajon ki marad ki? Végül az ASE és az Alba mesterei egyaránt egy-egy irányító mellett döntött: így Lee Huphrey és Deonta Vaughn nézhette civilben a társakat. És hogy ne egyedül tegyék ezt, abban Tóth Péter és Körtélyesi Gergely “segített”, a két játékos egyaránt sérüléssel bajlódott.

Barone és Jones szemet gyönyörködtető zsákolásai nyitották a találkozót, majd egy sor elrontott támadást és egy szép Robinson betörést követően megint ők találtak be, hasonló módon. Ekkor kisebb zavar ütötte fel a fejét a fehérvári sorok között, pillanatok alatt el is lépett héttel az ASE. Carlos Frade próbált először belenyúlni a meccsbe, mikor az ötödik percben pályára küldte a Supola – Hobbs – Somogyi triót. Ennek meg is lett az eredménye, Supola és Oláh megkezdték a felzárkózást, amire pedig Dzunic mester válaszolt, mégpedig a Kovács -Tóth – Eilingsfeld hármas becserélésével. Innentől jött az igazi káosz, egymást követték az eladott labdák és az egyéb technikai hibák. Ha szűken is, de 13-11-re a hazai csapat vezetett a negyed zárásakor.

A roppant motivált Jones középtávolija nyitotta a második negyedet, majd egy jó védekezés után ismét elsüllyesztett egyet. Az Alba ekkor ismét elővette egyik kedvenc fegyverét, az egész pályás letámadást, amellyel meg is zavarták Dzunic fiait, Hobbs pedig két duplával büntetett. Azonban mielőtt az egyenlítésért támadhattak volna, érkezett Eilingsfeld János, aki hazai szempontból a legjobbkor helyezett egy triplát a fehérvári gyűrűben. A Paksi gárda ettől magához tért, és McGruder vezérletével ismét elkezdték kiépíteni az előnyünket, ám a lendületük nem tartott sokáig. Supola Zoltán ugyanis fehérvári szempontból legjobbkor érkező tripláival nem engedte leszakadni az övéit, így a félidőben ismét az első negyed végi két pont volt a csapatok között.

Robinson és McGruder két akciójával indult a második félidő, az amerikai páros két támadást is megoldott pillanatok alatt. A túloldalon azonban erre is volt válasz, mégpedig az addig pont nélkül álló Somogyi révén: az óriás McGruderhez hasonlóan két egymást követő támadást is sikerrel fejezett be. Roppant szoros volt a meccs, amelyben benne volt a meglepetés lehetősége is, hiszen az Alba jól tartotta magát. A negyed derekán Baki pillanatai következtek: előbb egy dupla, majd egy tripla érkezett tőle, és mivel McGruder is megvillant, hirtelen 10 pontra nőtt a hazai előny. Frade időt kért, nem csak a hátrányuk, hanem a hazaiak védekezése miatt is, amely erősen feljavult a második félidőre. A paksi rohamot azonban ez sem állította meg, Kovács és Eilingsfeld révén újabb öt ponttal megtoldották az előnyt, jött is az újabb vendég időkérés. Ez már használt: Supola helyére küldte a negyedik tripláját is, majd Hobbs is betolt egy triplát, de negyedik negyednek így is kilenc pontos 55-46-os hazai előnnyel futhattak neki a csapatok.

Idegesen, sok hibával kezdődött a záró felvonás, látszott a tét nagysága. A gólcsendet végül Tóth Norbert törte meg egy középtávolival, és máris csak hét volt közte. Három perc elteltével aztán a fehérvári gyűrűbe is bekerült a labda: a jól játszó Baki Gergely talált be a hárompontos vonalon túlról. Telt az idő, a kosarak nem nagyon potyogtak, de mivel az előny a hazaiaknál volt, ez az Alba számára jelentett nagyobb problémát. Ismét Supola oldotta meg jól, mehetett a büntetővonalra, de csak a másodikat dobta be. Igaz, nem sokkal később egy duplával javított, amellyel már 19 pontnál járt, messze csapata legeredményesebbjeként. Bő négy perc volt ekkor hátra, Dzunic mester pedig magához hívta az övéit, mert az öt pontos előny minden volt, csak megnyugtató nem. Hosszú percekig tartó gólcsend után végül Szabó pöcizése volt sikeres, kellett ez a Paksiaknak, mint egy falat kenyér. A következő másfél perc a Fehérváré volt, és az Atomvárosiak hibáinak köszönhetően a Fehérvár ki tudta egyenlíteni az állást. Az utolsó pillanatokban még mindkét csapatnak megvolt a lehetősége, hogy megnyerje a meccset, de hibáztak, így jöhetett a hosszabbítás.

A hosszabbításban aztán ismét a vendégek kezdtek jobban, Moore dobott egy duplát, amellyel megszerezték a vezetést is. A Paksiaknál továbbra sem jött össze semmi, szórták a hárompontosokat, de semmi nem akart beesni. Az Alba zónázott, az ASE pedig szenvedtünk. Végül 230 másodperc után McGruder betalált, megtörve a végeláthatatlan gólcsendet. Visszaút azonban innen már nem volt, Supola vezérletével az Alba elvette a Paks hazai veretlenségét.

Braniszlav Dzunics: “Egy megnyert meccset veszítettünk el, de nem is érdemeltünk volna győzelmet, mert az utolsó negyedben nagyon rosszul játszottunk. Kihagytuk a dobásokat, és nem szedtük a lepattanókat. Megérdemelten nyert az Alba.”

Carlos Frade: “A Paks egy tapasztalt jó csapat, minden labdáért keményen meg kellett küzdenünk. Végig koncentráltan játszottunk, egy pillanatra sem vesztettük el a hitünket. Minden játékosom hozzátett valamit a győzelemhez, nagy energiákat mozgósítottak.”

Forrás: www.bb1.hu