Kosárlabda Live

Megállította a PVSK-t az Alba Fehérvár!

Közel telt lelátók előtt kezdődött meg az alapszakasz utolsó fehérvári mérkőzése, melynek első pontjait Ramone Moore szerezte meg. Erre hamar jött a válasz Veljko Budimirtől. Ezután egy kétperces szünet következett a ponttermésben, amit Tóth Norbert büntetői szakították meg. Felváltva érkeztek a következő percekben a pontok, egyik csapat sem tudott ellépni a másiktól. Az ötödik percben Somogyi ugrasztotta talpra a kilátogató nézőket egy hatalmas zsákolással. A baranyai csapat 3 és fél perccel a vége előtt átvette a vezetést előbb egy, majd Bíró Olivér harmadik triplájával két ponttal is. Erre Supola hármasa érkezett válaszként, majd pedig Tóth Norbert 2+1-vel már kis előnyre tett szert az Alba. A Pécs Nelson büntetőivel próbált zárkózni, amihez Halász Ákos is hozzájárult egy Somogyi mellett szedett támadólepattanóval. Az előny azonban nem csökkent, köszönhetően Supola duplájának, így a csapatok 23-19-es eredménnyel fordultak a második negyedre.

A második negyed sem hozott változást az alacsony ponttermelésben, mivel 3 perc alatt mind a két oldalon 3-3 pont esett. Ezután Moore pillanatai jöttek, aki gyorsan dobott négy pontot. Ekkor Csirke Ferenc, a vendégek edzője kért időt. A szünet után ismét Moore talált be, amit Szanati duplája követett, így a Pécs hátránya 11 pontra hízott. Az Alba rohamot végül Halász Ákos törte meg kétpontosával. Míg Nelson továbbra is küszködött a büntetővonalról, addig az Alba játékosai bedobták helyzeteiket és a különbség 14 pont lett 3 perccel a félidő előtt. Ekkor Carlos Frade kért időt. A következő percekben hazai oldalról Juhos és Supola duplái, míg a vendégeknél Halász büntetői követték egymást, azonban Hobbs második hárompontosával már 18 pontos Alba előnyt mutatott az eredményjelző. Erre Sarlija válaszolt még egy horogdobással Somogyi felett, de a negyed zárókosarát Barone szerezte, így 49-30-as állással vonultak a csapatok az öltözőkbe.

A második félidőt a vendégek kezdték, azonban az első pontokat Somogyi Gergely szerezte, mely már 21 pontos Alba előnyt jelentett. Erre Nelson triplája jött válaszként, amit rögtön egalizált Supola egy 2+1-es helyzettel. A következő percek viszont Braydon Hobbs-ról szóltak, aki egymás után két darab hármast is beemelt. Emiatt Csirke Ferenc kikérte első időkérését, amikor is 61-35-ös állást mutatott az eredményjelző. Ez segített is a baranyai együttesnek, ugyanis ezután Csabay állt csapata élére és szerzett 7 pontot, melyet csupán Supola és Hobbs kosarai tudtak megtörni. Ezután felváltva estek a kosarak, sok hibával tarkítva, de a különbség továbbra is 21 pont körül mozgott. Két perc volt hátra a negyedből, amikor Kyle Barone zsákolt egy hatalmasat Tóth Péter passzából, de erre rögtön válaszolt Nelson egy hárompontossal. A játékrészt Nelson rontott dobásából szedett támadólepattanó utáni kétpontossal zárta Veljko Budimir, amellyel a Pécs 20 pontot belülre, 72-53-ra zárkózott.

A záró negyed Somogyi Gergely faultjával kezdődött, ami számára az ötödik volt, így az Alba elvesztette kezdőcenterét. Az első percekben Barone jó megoldásait láthattuk, aki egy hatalmas zsákolással ugrasztotta talpra a hazaiakat. A másik oldalon Nelson illetve Halász válaszoltak, de egy sikeres Juhos hármas után ismét Csirke Ferencnek kellett időt kérnie. Az időkérés után szintén Barone triplája érkezett, amivel már ismét 23 ponttal vezettek a hazaiak. Nelson a következő támadásban egy kétpontossal jelentkezett, a túloldalon viszont Juhos Levente két támadólepattanót szedve szerzett végül kosarat. Ezután igazi triplaesőt láthattunk, mivel a baranyai oldalon Bíró Olivér talált be kétszer is a vonalon túlról, addig a túloldalon Moore volt sikeres. 2 perccel a vége előtt ismét Barone húzta a gyűrűbe Moore passzát. Végül Somogyfoki Szabolcs is megtalálta az utat volt klubjának kosarába, amivel ismét 20 ponton belülre került a Pécs. A mérkőzésen ez volt az utolsó vendég kosár, ugyanis a hátralevő másfél percben már csak az Alba dobott kosarat Moore és Barone révén. A mérkőzés végeredménye végül 97-74 lett, amivel az Alba bebiztosította második helyét az alapszakasz végén, a Pécs pedig készülhet az alsóházi középszakaszra.

Carlos Frade: “Szeretnénk gratulálni a pécsieknek, mert nagyon hősiesen küzdöttek. Az alapszakasz utolsó meccsein a Pécs nagyon jól játszott, jó szériát futottak. Úgy érzem, hogy a mi játékunk ma este nagyjából megfelelt. Könnyű helyzeteket rontottunk el sajnos, de a védekezéssel sem lehettem maximálisan elégedett. Az elvárthoz képest jóval több könnyű kosarat kaptunk, a jövőben ki kell azt küszöbölnünk, hogy le tudjon minket indítani az ellenfél, és könnyen oda ajándékozzuk nekik a labdát. Összességében örülök a győzelemnek, és annak is, hogy a játékosaim azért több mindent is megvalósítottak abból, amit előzetesen elterveztünk.”

Csirke Ferenc: “Először is szeretnék gratulálni az Albának. Egy negyedig bírtuk tartani a lépést velük. Mondhatnám, hogy sok a problémánk, de ettől függetlenül nem láttam a csapatban azt a kellő agresszivitást, amit megbeszéltünk. Nagyon sok játékosom a második félidőben lett ott fejben, ahol már az első félidőben is kellett volna. Ezen kell javítanunk. Megyünk tovább, nem adtuk fel a mai mérkőzést sem. Nekünk szerdától kezdődik az élet-halál harc. Fontos mérkőzésünk lesz, vissza kell térnünk arra az útra, hogy esetleg tudjunk egy 3-4-es győzelmi szériát produkálni, és bejutni a play-off-ba, mert nekünk ez a legfőbb feladatunk. Nekem pedig az lesz a legfőbb feladatom, hogy Kovács Peti pótlását valahogy megoldjuk védekezésben és támadásban is. Védekezésben mindig extrát nyújt, de támadásban is kiesett így egy emberünk a rotációból. Nem kell bosszankodnunk a mai vereség miatt, mert ez az Alba, ezzel a játékosállománnyal bőven döntőre esélyes csapat.”

Forrás: www.bb1.hu