Kosárlabda Live

18 év után újra: Négy között Horvátország!

1995 után újra a négy közé jutott Horvátország válogatottja a Szlovéniában rendezett Férfi Kosárlabda Európa Bajnokságon, miután 84-72-re legyőzték az EB egyik meglepetés csapatát Ukrajnát.

Ez volt a horvátok nyolcadik győzelme az idei Európa Bajnokságon, még az első fordulóban kaptak ki a Spanyol válogatottól. Azóta nem találtak legyőzőre, mai ellenfelük pedig a fiatal de az EB-n sok meglepést szerző Ukrán válogatott volt.

A meglepetést tovább akarták vinni az ukránok a Ljubljanai Stozice Arenában, így ennek megfelelően a kezdték a találkozót és 12-5-re vezettek is. Amit déli szomszédaink szövetségi kapitánya nem hagyott szó nélkül és már a 3.percben kikérte első idejét, hogy rendezze a sorokat. Sikerült, egy teljesen más felfogásban játszó csapatot láthattak a nézők. Hiszen 9-0-ás rohammal tértek vissza a Horvátok. Ekkor még visszatudott kapaszkodni Ukrajna olyannyira, hogy az első negyed végén egálra álltak 22-22-re a csapatok.

A második negyed úgy kezdődött ukrán szempontból mint az első, vezettek 28-25-re. Ekkor egy meglepő formát, húzott elő ellenfelük. A játékrész két harmadát egész pályás védekezést mutattak be. Meg lett az eredménye, Dontaye Draper három labdát szerzett a támadásokban pedig kiosztott négy gólpaszt, könnyű kosaraiknak valamint csont nélküli hármasainak köszönhetően 51-35-ös állással mentek a csapatok az öltözőbe.

Krunoslav Simon hárompontosa volt az első momentum a harmadik negyedben. Az ukrán válogatott ekkor megrázta magát és megpróbált egy huszáros hajrával visszatérni ellenfele nyakára. Kyryl Natyazhko 11 pontjának valamint Viacheslav Kravtsov zsákolásának köszönhetően 10 ponton belülre kerültek hosszú idő után. Ez volt az pont amikor nagy adok kapok volt a pályán a csapatok teljesen kiszolgálták a szépszámú közönséget. 70-61-es horvát előnnyel vonultak a csapatok az utolsó pihenőre.

Negyed negyed közepénél Simon triplája után ukrán időkérés következet, hogy egy utolsó hajrával megpróbálják megszorítani ellenfelüket, de már nem tudták csak az eredményt tudták kozmetikázni. Ez köszönhető volt annak is, hogy ellenfelük mindössze 11 pontot engedélyezett nekik a záró részben.

“Az elején gyengén védekeztünk, de szerencsére utána tudtunk javítani ezen és könnyű kosarakkal magunk javára tudtuk fordítani a mérkőzést. A horvát kosárlabda történelme miatt óriási nyomás nehezedett ránk a mérkőzés előtt, a szurkolóink ezt várják el tőlünk minden évben. A csapatunk nagyon fiatal ezért nekünk ezt el kellett felejtenünk erre a 40 percre és a saját játékunkat kellett játszanunk. Hihetetlen boldog vagyok, hogy 18 év után bejutottunk a legjobb négy közé, de akkor leszek igazán boldog, ha holnap Litvánia ellen is nyerni tudunk. Nem akarunk itt megállni” – nyilatkozta a horvát válogatott játékosa Ante Tomic