Kosárlabda Live

A kupa legnagyobb meglepetését okozta a Stojan Ivkovics gárdája!

Kisebb meglepetésre legyőzte a címvédő Alba Fehérvár csapatát a Zsíros Tibor férfi Magyar Kupa negyeddöntőjében a KTE-Duna Aszfalt csütörtök délután a pécsi Lauber Dezső Sportcsarnokban rendezett, csütörtöktől szombatig tartó nyolcas döntőben.

Wittmann Krisztián hárompontosával indult a találkozó, majd felállt védelem elleni kosárlabda tipikus szituációi következtek. Fej-fej mellett haladt a két gárda, felváltva estek a kosarak, ám folyamatosan előnyben kosarazott Sztojan Ivkovics együttese, de nagyobb fórt nem sikerült kialakítaniuk. 14-15-öt követően előbb Wittmann, majd az első negyedben már 10 egységig jutó Jovanovics triplájával ellépett a Kecskemét, 15-21-el zárult az első tíz perc.

A második felvonásban pillanatok alatt visszazárkózott az Alba. A negyed első négy perce ezúttal is felejthetőre sikeredett összességében, ezt követően indultak be a csapatok. Jovanovics és Bencze Zoltán pontjai után úgy tűnt, hogy megint megpróbál ellépni a Kecskemét, de itt jött egy komolyabb fordulat. Wittmannék nem tudtak mit kezdeni Carlos Frade csapatának letámadásával, alig-alig tudták áthozni a labdát a félpályán, közben nagyon sok faultot ütöttek, és így az Alba a szerzett labdáknak, büntetőknek köszönhetően megkezdte a felzárkózást. Hobbs 7, Tóth Norbert pedig 3 pontot szerzett két és fél perc alatt, ők ketten hoztak a Fehérvárnak egy 10-0-s rohanást. A félidő utolsó perce a Kecskemété volt, de így is kétpontos 36-34-es Alba vezetéssel vonulhattak a felek a szünetre.

A fordulást követően kettő percig úgy tűnt, az Alba megpróbálhat ellépni ellenfelétől, ám a KTE nagyon összekapta magát. Előbb Marko Djeraszimovics, aztán Jovanovics volt eredményes kintről, így pillanatok alatt fordítottak. Hol itt, hol ott potyogtak a kosarak, ám a negyed vége egyértelműen Ivkovicséké volt. Djeraszimovics 8 pontot dobott ebben a 10 percben, így neki és Benczének köszönhetően újra kezdett magához térni a KTE, s át is vették a záró etapra a vezetést, 51-56.

A Fehérvárnak semmi nem jött össze, a támadójáték továbbra sem működött. Wittmann triplájával tovább nőtt a távolság, az összecsapás pedig a 34. perc elején el is dőlt. Jovanovics negyedik triplája után Frade és Tóth Norbert is technikait kaptak, a négy megítélt büntetőt értékesítette Wittmann, így már 17 ponttal ment a KTE, innen nem volt visszaút a székesfehérváriak számára. A hátralévő időben nagyon magabiztosan tartották a lila-fehérek a kiharcolt előnyt. Végeredményben 63-81 arányban nyert Sztojan Ivkovics gárdája, ezzel ők lesznek az Olaj pénteki ellenfelei az első elődöntőben.

Carlos Frade: “Gratulálok a Kecskemétnek. Az első negyedben még jobbak voltunk, de aztán az ellenfél szigorított a védekezésén, és ezáltal elkezdett jobban játszani. Mi sajnos nem tudtunk mit kezdeni velük, ennél sokkal erősebben és agresszívebben kell kosárlabdáznunk a jövőben.”

Sztojan Ivkovics: “Örülök, mert egy jó csapat ellen nyertünk. Összeszedettebbek voltunk és jobban dobtunk. Több, mint 20 eladott labdára kényszerítettük az Albát, márpedig így nehéz nyerni. A saját akadémián nevelkedett játékosaink több, mint 50 percet játszottak, ami sokat számít egy ilyen meccsen. Többen viszont sérülten vállalták a mérkőzést, ami kérdés, hogy milyen hatással lesz ránk a folytatásban.”