Kosárlabda Live

Ha nyer a PEAC-Pécs akkor nagy lépést tesz az alapszakasz győzelem felé!

2014. január 12-én este újra Pécsett lép pályára a PINKK Pécsi 424 a PEAC-Pécs vendégeként. A Lauberben várhatóan szép számú közönség előtt csaphat össze a két együttes. A PEAC remek rózsahegyi győzelemmel kezdte a 2014-es évet, a Közép-európai Liga pedig a PINKK elleni hazai találkozóval folytatódik Zseljko Djokicsék számára. A győzelem a PEAC-PÉCS-nek a biztos alapszakasz-győzelmet jelentené, ám ezért nagyon meg kell harcolnia az idegenben két fontos mérkőzésén, a Sopronban és a Miskolcon is nyerni tudó PINKK ellen.

Mind a két csapatban komoly változások történtek a téli szünetben: a PEAC-hoz csatlakozott Raksányi Krisztina, aki Rózsahegyen már pályára is lépett. A Pécsre hazatérő játékosnak Zseljko Djokics a fiatalokkal együtt külön edzést is vezényelt annak érdekében, hogy minél hamarabb beépülhessen a csapatba: „10 napja van velünk Kriszta, nehéz megmondani, milyen szinten áll a beépítése. Viszont vele könnyebb abból a szempontból, hogy ismeri a játékfilozófiámat, de a figurákat még meg kell tanulnia. Remélem, mire a legfontosabb lesz, március-áprilisra már teljesen beépül, és 100%-osan számíthatunk rá” – mondta a vezetőedző. Csapata azonban eddig nem számíthatott legponterősebb játékosára, LaToya Williamsre, aki a tavalyi év utolsó találkozóján, a Sopron elleni mérkőzésen szenvedett bokasérülést. Centerük rehabilitációja folyamatosan zajlik, ám csak a mérkőzés előtt fog kiderülni, tudja-e vállalni a játékot Williams, aki a komlói odavágón 33 pontot szerzett. „Ismerve LaToyát, nincs kizárva, hogy vállalja a játékot, mivel egy nagyon erős versenyszellemű játékosról van szó. Viszont az elmúlt egy hónapban nem játszott, ilyenkor a játékosok általában kimennek a formájukból, és azt sem szeretnénk, ha a bokája állapota romlana. Viszont ha nem tud játszani, a fiatal játékosainkra hárul majd még nagyobb feladat, a meccs egyik kulcsa lesz, hogy ők hogyan tudnak élni a lehetőséggel, és mennyire fognak harcosan, bátran kosárlabdázni” – fejtette ki Zseljko Djokics.

„Ez egy különleges mérkőzés, nagyot kell majd harcolnunk és bátran játszanunk ahhoz, hogy nyerni tudjunk. A PINKK nagyon erős csapat, kétszer nyertek idegenben a legnagyobb magyar ellenfelek ellen, veszélyesek ilyen szempontból. Van játékszisztémájuk támadásban és védekezésben is, két játékrendszer fog ütközni a pályán. Én is olyan edző vagyok, aki hisz a saját szisztémájában, nem abban bízik, hogy valaki extra lesz, és egyedül megnyeri a meccset. Hiszem, hogy a mi szisztémánk jobban fog működni. Nem szabad könnyű gólokat kapnunk, nagy energiákat kell fektetni a védekezésbe, viszont meg kell dolgoznunk minden egyes pontért támadásban. Nem látványos, hanem munkás mérkőzésre számítok. Az alapszakasz-győzelem mindenkinek ott van a fejében, viszont nekünk csak a munkánkra és az aktuális meccsre szabad koncentrálnunk. Másfél éve, mikor elindult a klub, még senki sem hitte volna el, hogy most vezetni fogjuk a bajnokságot. Ez egy szenzációs dolog, de menni kell tovább, mert kit érdekel, hogy most első vagy-e, a bajnokság végén kell elsőnek lenni.” vélekedett Zseljko Djokics.

A PINKK magas sora viszont kicserélődött: a Szpartak Moszkvához távozott Tijana Ajdukovic, helyére pedig Raksányi Kriszta volt csapattársát, a spanyol válogatott Lucila Pascuát igazolta. A center volt csapata, a Novi Zagreb ellen még nem lépett pályára. Irányító poszton is változtatott a PINKK: Janka Mincikova egy másik Közép-európai Ligában érdekelt ellenfelükhöz, a Pöstyénhez igazolt a közös szerződésbontás után.

Roberto Hernandez így vélekedik a mérkőzés előtt: “A PEAC-Pécs ellen fogunk játszani, amely pillanatnyilag a legjobb csapat a bajnokságban szereplő magyar csapatokat tekintve. Tudjuk az ellenfelünkről, hogy igen keményen, néha faulthatáron játszik. Nagyon jó a 3-2-es zónavédekezésük, amelyben 3 pontos dobásokra kényszerítik az ellenfelet, viszont a zónán belüli területeket nagyon lecsökkentik. Ezért kell türelmesen játszanunk, a legjobb dobóhelyzetet választani, és jó mezőny-dobószázalékkal dobni. Ügyelnünk kell a labdaeladásokra, mert van nekik egy Maurita Reid nevű játékosuk, aki a mezőnyben a legjobb labdaszerző. Még mindig nem tudjuk, hogy minden játékosra számíthatunk-e, de remélem, igen, mert ez egy olyan meccs lesz, amit senki nem akar elveszíteni. Minden egyes PEAC elleni mérkőzésünk nagy csata volt és egy nagyon különleges összecsapás. Minden energiánkat megpróbáljuk beleadni a mérkőzésbe, még úgy is, hogy tudjuk, bizonyos értelemben hátrányban leszünk. De biztos vagyok benne, hogy minden játékosunk meg fog tenni minden tőle telhetőt, és az utolsó erőnkig harcolni fogunk. Hajrá PINKK!!!”