Kosárlabda Live

Idegenbeli sikerével rájátszásba jutott a Sopron az Euroligában!

A Sopron 65-61-re legyőzte a Lattes Montpelliert a női kosárlabda Euroligában és ezzel bebiztosította helyét a rájátszásban. A soproniak az első félidő hajrájában kerültek lépéselőnybe. A 35-31-es félidő után a harmadik negyedben már 55-46-ra vezetett Igor Polenek együttese. A záró szakaszban 55-55-nél egyenlíttek a hazaiak, de a végjátékban Fegyverneky Zsófi keze nem remegett meg és ezzel nyerni tudott a soproni csapat.

Sorsdöntő mérkőzésre készült a Sopron az Euroligában a Lattes Montpellier ellen. Az utazás nem volt zökkenőmentes. A klub honlapjának tájékoztatása szerint a Toulouse – Montpellier vonat gázolás miatt több mint két órát késett. Ennek megfelelően borult a csapat kedd esti programja közte az edzéssel és a vacsorával.

Brémont és Hawkins kosárváltásával indult a mérkőzés, majd Tanqueray és Faris triplája következett. A két gárda között az első negyedben nem alakult ki nagy különbség. A gallok voltak 3-4 pontos lépéselőnyben, de az első szakasz végén Ciglar és Hawkins találatával 15-14-re sikerült felzárkózni.

A második szakasz elején Simon, Stankovic és Ciglar pontjai után 21-18-as előnyt alakított ki a Sopron, da a hazaiak Geraldine Robert villanásaival fordítottak. Pontosak voltak Igor Polenek gárdájának távoli kísérletei. Előbb Fegyverneky, majd Ciglar triplája is utat talált a gyűrűbe és ezzel már 29-26-ra ment a Sopron. Az első szakasz végén a hazaiak is betaláltak távolról, de Krnjic palánk alatti duplája zárta a félidőt amivel 35-31 állt 20 perc után az eredményjelzőn.

A harmadik negyed elején a Tanqueray újabb hármasával gyorsan felzárkóztak a hazaiak, de a következő két percben egy 8-2-es soproni széria következett. 43-36-nál már a francia szakmai stáb kért időt. Hullámzó negyedet láthattunk. Ciglar triplájával 46-38-ra vezetett a Sopron, majd Sacko ziccerét követően 47-44-nél Igor Poleneknek kellett időt kérnie. A rövid eligazítást követő 105 másodpercben a Hawkins, Ciglar, Simon hármas egy újabb 8-2-es szériát vezényelt. A harmadik etap végén így 55-46-os előnyben volt a magyar csapat.

A záró szakaszra nagyot fordult a játék képe. A Sopron közel 6 percig nem talált be, melyet kihasználva 55-55-nél egyenlítettek a hazaiak. A kosárcsendet Fegyverneky Zsófi törte meg, akinek a büntetőivel 57-55-nél már ismét a Sopron járt előrébb. Ezt követően Krnjic és Fegyverneky is betalált, így lélektani előnyben volt a magyar bajnok a hajrá előtt. Két perccel a lefújás előtt időt kért a Montpellier. Turcinovic csalta közelebb a csapatát. 61-59 után Ciak szabálytalanul állította meg Fegyverneky-t, akinek a keze ezúttal sem remegett meg a büntetőnél. 63-59-nél pedig már ismét támadhatott a Sopron – gyakorlatilag – a győzelemért. Ekkor a támadóidő lejárta előtt Faris vállalkozott távolról, de a dobása lejött a gyűrűről. A következő akciónál Turcinovic két büntetőt hibázott, így az utolsó 24 másodpercbe fordulva maradt a 4 pontos soproni előnyt. Innen pedig már megőrizte előnyét a magyar csapat. A végeredményt Fegyverneky büntetői és Ciak utolsó násodperces találata állította be.

Három év után ismét az Euroliga rájátszásába jutott a Sopron.

Valery Demory: ” A győzni akarással és az agresszivitással nem volt gond ezen a mérkőzésen, de 22 eladott labdával nem lehet mérkőzést nyerni.”

Igor Polenek: “Nagyon boldogok vagyunk, hogy ott lehetünk az Euroliga rájátszásában! Pedig nagyon sokan szkeptikusak voltak velünk ezzel kapcsolatban. A play-off újabb kihívás lesz a csapat számára, de ezzel még nem foglalkozunk. Csak a következő meccsre koncentrálunk! Gratulálok a lányoknak!”