Kosárlabda Live

Kiesett az Euroligából a Sopron!

A Sopron 69-54-es vereséget szenvedett a Szpartak Moszkvától, ezzel az orosz csapat 2-0-s összesítéssel jutott a legjobb nyolc közé. A mérkőzés folyamán jobban tudta a lépést tartani riválisával a soproni gárda, mint az orosz fővárosban, de a második negyedtől kezdve kirajzolódott a két csapat közötti reális különbség. Három év után rendeztek ismét Euroliga rájátszás mérkőzést Sopronban. Nem volt irigylésre méltó helyzetben Igor Polenek együttese, hiszen nagy különbségű vereség után kellett pályára lépnie. A keddi első felvonás a közönséget kicsit elbizonytalaníthatta. A vártnál valamivel kevesebben foglaltak helyet a lelátókon.

Az első percek Moszkvában kritikusak voltak az oroszok nyomasztó magassági fölénye miatt, de ezúttal sikerült átvészelni ezt az időszakot. Tikhonenko és Baric találataival indult a mérkőzés, majd 6-2 után Ciglar triplájával kezdte meg a felzárkózást a Sopron. Amikor Hawkins távoli dobása is célt ért, 12-8-nál időt kért az orosz szakmai stáb. Ez összességében egy 10-2-es széria volt. Vieru és Petrovic találataival ugyan egyenlítettek a vendégek, de a negyed végjátékát a soproni csapat uralta. Hawkins két fault miatt padra kényszerült, betalált azonban Fegyverneky és Krnjic. A negyed Fegyverneky Zsófi utolsó másodperces találatával zárult és ezzel 22-14-re módosult állás.

A moszkvai mérkőzéshez képest már-már álomszerű kezdésről beszélhettünk, ráadásul Simon Zsófi duplája után 24-14-nél elérte a 10 pontot az előny. A pécsiektől ismert Ajdukovic két büntetője jelentette az első moszkvai pontokat, mint utóbb kiderült ez egy 12-0-s széria kezdete volt. Belyakova villant ezekben a percekben és a triplája után 24-23-nál már Igor Polenek kért időt. Védekezésben váltott a Sopron, de Baric triplájával 26-24-nél fordult a kocka. Sorsdöntő szakasza volt ez a mérkőzésnek. A közel 4 percre nyúló kosárcsendet Simon Zsófi szakította meg, majd Ciglar duplája után még sikerült visszavenni a vezetést.

30-29-nél még a Sopron járt előrébb, de ezt követően Petrovic és Baric találatai után 34-30-nál Igor Poleneknek kellett időt kérnie. Az állás ezt követően 38-30-ra módosult, ami egy 9-0-s moszkvai széria eredménye volt. A félidő utolsó soproni akciójánál Grigoryeva ütött oda ziccerben Fegyverneky Zsófinak, így a két büntetője után 38-32-re jött fel a Sopron. Az igazán nagy eredmény az első félidőben az volt: úgy sikerült 6 ponton maradni 20 perc után, hogy a vendégek 25-12-re vezettek a lepattanókat tekintve.

A harmadik negyed elején két percig nem találtak be a csapatok, majd Vieru tett vissza egy lecsorgó labdát és ezzel a Szpartak növelte előnyét. Erre Fegyverneky válaszolt, ezt követően azonban egyre inkább érvényesült az orosz csapat fölénye. Tikhonenko ziccerét követően után 48-38-nál már 10 egységgel jártak előrébb a vendégek. Egyre inkább érvényesült a magas posztokon a differencia. Ennek megfelelően nem volt meglepő, hogy a harmadik szakasz végére 55-40-re módosult az állás.

A negyedik negyed elején Stankovic talált be, majd Sonja Petrovic sérülése miatt állt a játék. Fegyverneky Zsófi 2+1-es megoldása után 56-47-nél 10 ponton belülre jött a Sopron. A győztes kiléte ugyan nem forgott veszélyben, de nem lehetett egy lapon említeni a keddi és a mai mérkőzést. Lénygesen jobban tartotta magát a magyar együttes. Vieru és Baric állította vissza a 10 pont feletti különbséget, majd Namok triplája zárta le a találkozó érdemi részét. A végjátékban kevés pont esett. A Szpartak Moszkva megőrizte a 15 pontos előnyét. Az utolsó percbe fordulva még a két csapat egymásra kért egy-egy időt. Végül Krnjic büntetője állította be a 69-54-es végeredményt. A Szpartak Moszkva megérdemelten jutott a legjobb nyolc közé. A Sopron a második találkozón jól tartotta magát és ez sokkal inkább tükrözte a valós erőviszonyokat, mint az első összecsapás kiütése.

Igor Polenek: “Bejutottunk az Euroliga legjobb tizenhat csapata közé, és ez volt az elsődleges célunk. Most ennyire tellett, de ezután már a jövő feladataira koncentrálunk, hiszen nyakunkon a Magyar Kupa zárása, szeretnénk ott jól szerepelni.”

Alekszandr Vaszin: “Folytatjuk többéves jó sorozatunkat az Euroligában, hiszen most már nyolcadszor vagyunk a legjobbak között. Megdolgoztattak minket a soproniak, de volt bennünk annyi erő, hogy a magunk javára fordítsuk az eredményt.”

Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–0, a Szpartak Moszkva javára.

Forrás: www.bb1.hu