Kosárlabda Live

Ötödik helyen végzett Szlovénia

Nagy csatában 69-63-ra győzte le Ukrajna együttesét a hazai rendezésű Európa Bajnokságon Szlovénia. Győzelmükkel az 5. helyen végeztek.

Sergii Gladyr hárompontosával indult a találkozó. Úgy tűnt a két csapat közül Ukrajna a frissebb, hiszen ezután 10-0-ás rohamának köszönhetően magabiztos 23-16-os ukrán előnnyel vonultak a csapatok pihenőre az eső tíz perc után.

Goran Dragic vezérletével sikerült ledolgoznia a hátrányát a házigazda. Okos pontos játékkal 10pontos előnyre tett szert Szlovénia. A fiatal ukrán csapat azonban nem adta fel és Maksym Pustozvonov valamint Eugene Jeter hárompontosainak köszönhetően zárkózott fel ellenfeléhez. Szünetben 40-36-ra vezetett a hazai csapat.

A második félidőben Szlovénia taktikát váltott, hiszen érezni lehetett Ukrajna kezdi elkapni azt a bizonyos fonalat. Mindemellett ebben az időszakban Jure Balazic és Gaspar Vidmar pontjaival fokozatossan kezdtek magabiztos előnyt kiépíteniük. 12 pontos előnyt szereztek a harmadik negyed végére.

54-42-vel indult a negyedik negyed. Ihor Zaytsev egymás után 8pontot dobott a negyedik negyed kezdetén. Zaytsev egyeduralkodó volt ebben az időszakban a palánkok alatt. Nem volt más választása a Szlovén szövetségi kapitánynak visszakellet küldeni a pályára Goran Dragic-ot, aki megszakította ezt az egyeduralkodást. Pontjainak köszönhetően Szlovénia 69-63-re legyőzte a következő Európa Bajnokság házigazdáját.

“Azt mondtam a fiúknak az öltözőben, hogy ma mindenképpen nyernünk kell, hiszen nemcsak az ötödik helyről volt szó hanem a fantasztikus szurkolóinkról. Nekik nyertünk! Igaz, hogy az ötödik helyért játszottunk de ma 10000 fanatikus úgy szurkolt nekünk, mintha az EB döntőt játszanánk. Hihetetlen érzés volt” – nyilatkozta Bozidar Maljkovic a szlovén válogatott szövetségi kapitánya.