Kosárlabda Live

Tovább menetel Litvánia Szlovéniában!

Litvánia is biztosította helyét a legjobb 4 között a Szlovéniai Férfi Kosárlabda Európa Bajnokságon miután szoros mérkőzésen 81-77-re legyőzték Olaszország legjobbjait. Litvánia győzelme egyben azt is jelenti, hogy biztosan részt vesznek a 2014-es Világbajnokságon Spanyolországban!

A Litvánok kezdték jobban a találkozót köszönhetően annak, hogy Darjus Lavrinovic közelről is jól célzott, a hárompontos vonalon kívül is valamint lepattanózásban is kivette a részét. Így már 9-2-re vezettek néhány perc után. Jonas Maciulis is elkapta a fonalat, így kettőjük játékának köszönhetően a negyed vége előtt 22-12-re vezettek, azaz ekkor már 10ponttal ment Litvánia. Hogy nem ekkora előnnyel mentek a csapatok pihenőre arról az olaszok az utolsó másodpercekben dobott triplával gondoskodtak. 22-15-öt mutatott az eredményjelző egy negyed után.

A második játékrész elég színesre sikeredett, hiszen először Litvánia dolgozta az előnyét ismét 10pont felé, de ekkor mintha egy csapásra megtáltosodott volna Olaszország és kemény védekezésükkel no meg pontos tripláinak köszönhetően ismét látótávolságon belülre kerültek. 27-24-re vezetett Litvánia mikor időt kértek, hogy rendezzék soraikat. Sikerült, főleg Renaldas Seibutis tett rendet a fejében, hiszen az ő kosarainak köszönhetően ismét megnyugtató előnnyel rendelkeztek 36-28-ra vezettek. Ezt az olasz vezetők nem tűrték szó nélkül ők is időt kértek aminek szintén meglett az eredménye, hiszen egy 11-4-es rohamot diktáltak, így félidőben már csak egy pontos 40-39-es Litván előnyt könyvelhettek el a drukkerek.

Hiába szerezte Olaszország az első kosarat a harmadik negyedben ezzel megrángatták az alvó oroszlán bajszát, hiszen Litvánia erre egy 10-3-as rohammal reagált. Ekkor robbant a meglepetés bomba, hiszen Olaszország keményebb védekezésre váltott a dobásaik is jól sültek így másfél percel a negyed vége előtt 56-53-ra vezettek. A negyed végén azonban ismét Litvániának jött ki jobban a lépés hiszen a szünetre 58-57-es állással tehát minimális előnnyel vonulhattak.

Litvánia nem akarta a véletlenre bízni a mérkőzés végkimenetelét ezért a záró játékrészt nagyon szoros védekezéssel kezdte, ez megis hozta az eredményét Olaszország hat percen keresztül nem tudott pontokat szerezni, ellenben 16 pontos hátrányba kerültek. Hiába próbált meg mindent bevetni az olasz válogatott a hátralevő négy percben a hátrányuk már akkora volt amit már nem tudtak ledolgozni, de úgyis mondhatnánk, hogy Litvánia megőrzött 4pontott az előnyéből és a 4pont elég volt ahozz, hogy bejussanak a legjobb négy közé.

“Nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült elérnünk az álmunkat és a legjobb négy között vagyunk egy nagy nyomás esett ma le a vállunkról. A mai mérkőzésen nem lehetett azt mondani, hogy bárki irányította volna a játékot, a kulcskérdést a negyedik negyedben sikerült a javunkra eldönteni.” – nyilatkozta a mérkőzés után Jonas Kazlauskas

“Büszke vagyok a játékosaimra, nagyon jó kosárlabdát játszottunk a mai nap. Emelt fővel jöhettünk le a pályáról, mert egy jobb cspattól kikapni nem szégyen, Litvánia ma jobb volt” – értékelt az olasz szövetségi kapitány Simone Pianigiani.